Biografi

 

Namn: 

Roger Storm

Yrke: Skådespelare
Bor i: Stockholm

 
Bakgrund
Roger Storm  föddes den 12 september 1956 i Västerås – Mälarstaden i Västmanlands mitt. Passionen för teatern väcktes tidigt, redan i de unga skolåren. Roger fastnade tidigt för konsten att skådespela, vilket bland annat yttrade sig i allehanda uppträdanden för intresserade skolkamrater. Även dåtidens radio– och TV-teater spelade en stor roll, där sceniska legendarer som Ernst-Hugo Järegård och Margareta Krook spädde på Rogers växande entusiasm. Passionen för teatern var därmed anlagd.

Utbildning
Teaterhögskolan i Stockholm där Roger utexaminerades 1981. Därtill följde ett års vidareutbildning 1988 i New York, USA, på The Actor’s Studio under Lee Strasbergs meriterade elev Geraldine Barone.

Karriär och genombrott
Roger påbörjade sin teaterkarriär på Åbo Svenska Teater i Finland, efter att han 1981 tilldelades huvudrollen som Nico i musikalen Zorba. Strax därefter följde en tid på Örebro Länsteater, där Roger blev ett stående inslag i ensemblen i flera år. Det var en period som i vidare bemärkelse uppdagade Rogers skådespelarmässiga bredd. Bland annat som den beskyddande brodern Jonatan i Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, eller som den plågade Kung Oidipus i det grekiska dramat med samma namn.

Genombrottet kom med den egenproducerade monologen Markusevangeliet som i samarbete med Örebro Länsteater sattes upp på Uppsala Stadsteater 1997. Där levandegör Roger evangelisten Markus 16 kapitel, helt textmässigt oförvanskat med ett unikt fysiskt uttryck som sedermera blev en succé. Uppsättningen utvecklades till en riksturné mellan åren 1997-1998 och har i efterhand satts upp med jämna mellanrum, senast på Norrbottensteatern 2010. Föreställningen tv-sändes även på Sveriges Television.

Vidare så är Roger en välkänd röst inom animerad film. Många känner säkert igen den karaktäristiska rösten från filmer som Hitta Nemo från 2003 eller  Polarexpressen från 2004, där han som Sveriges motsvarighet till Tom Hanks gav röst till den fartfyllde Konduktören. Utöver det har Rogers röst använts frekvent både här och där. Faktum är att med sin erfarenhet, som sträcker över tre decennier, har Roger med åren kommit att blivit en utav Sveriges mest anlitade röstskådespelare. Därtill har Roger arbetat både med film –och tv-produktioner även framför kameran, bland annat i Erik Leijonborgs och Lars Lundströms kriminaldrama Tusenbröder från 2002.

Men det är på teaterscenen som Roger har sina rötter. Efter riksturnén med Markusevangeliet öppnades  dörrarna för Stockholms Stadsteater, där Roger bland annat spelade Hawk i Charles Dickens Nicholas Nickleby och The Earl of Chester i Shakespears Henrik IV.  Tiden i huvudstaden medförde i sin tur ett antal roller tillsammans med Riksteatern, som Roger arbetade med 1999, 2003 och 2005. Där stiftade han bland annat närmare bekantskap med Shakespeare i samband med rollen som den förrädiske Jago i Othello.

Utmärkande för Rogers uttryck är just den skådespelarmässiga bredden, förmågan att vandra från det kraftfulla till det sköra, från mörkt till ljust. Att vandra från Pettsons behagliga lugn i uppsättningen av Findus, till att iklä sig Ryttmästares annalkande paranoia i Strindbergs Fadren, är bara några exempel på den röda tråd som går genom hela Rogers karriär. Han har rört sig mellan både komik och tragik, genom musikaler och sommarspel. Kvar står en erfaren skådespelare med ett omfattande karaktärsregister, samt ett vidspännande känslospektra, anpassningsbart för både det lilla och det stora.

Tommy Johansson, 2011

Switch to english